Stringhyllan – en klassiker

Anna / 6 oktober, 2014

Stringhyllan är en inredningsdetalj som många känner igen från 50- och 60-talet. Den består av fanerade hyllplan som hängs på plastöverdragna metalltrådsgavlar, och den finns faktiskt kvar i många hem än idag. Det är ju så med trender att det som var populärt förr har en tendens att komma tillbaka, och stringhyllan är en perfekt retrotouch i inredningen. Vissa målar om sina hyllor för att de ska gifta sig bättre med en modern inredning medan andra vill ha originallooken.

Hyllorna kan idag vara ganska värdefulla, och de har även börjat nyproduceras. Det var 1955 då stringhyllan hade visats på H55-utställningen i Helsingborg (en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustrins produkter som ägde rum mellan 10 juni och 28 augusti 1955) som den blev en försäljningssuccé, och det fortsatte långt in på 60-talet.

Det hela började dock redan 1949 då Bonniers folkbibliotek initierade en tävling där de sökte en monterings- och utbyggbar bokhylla. Nisse och Kajsa Strinning skickade in sitt förslag som faktiskt var en utveckling av ett diskställ kallat Elfa som Nisse hade designat några år tidigare. Hyllan som kom att kallas String vann tävlingen, och resten är – som man säger – historia.

Jag är själv väldigt förtjust i stringhyllan och den har en given plats i min egen inredning. Den går förstås också att se på museet i 50-talsrummet där den är i sitt rätta element omgiven av möbler och annan inredning som fanns i ett typiskt hem på den tiden. Varmt välkommen in för att ta en titt på den klassiska hyllan och alla andra spännande möbler som visas upp!