Sjuan i 50-talsrummet

Anna / 2 december, 2014

I museets 50-talsrum finns möbler och annan inredning som är typiskt för den tiden. En möbel som många känner igen är stolen Sjuan. Sjuan är designad av den danske formgivaren och arkitekten Arne Jacobsen. Stolen premiärvisades på på H55 (en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustrins produkter som ägde rum mellan 10 juni och 28 augusti 1955) och kom att bli en av de mest kända verken av Arne Jacobsen som också har designat många andra klassiker. En annan känd stol som Jacobsen har gjort är Myran (1952), och många känner nog också igen fåtöljerna Svanen (1957-1958) och Ägget (1958).

Den snygga Sjuan i formpressad plywood finns i fyra exemplar i 50-talsrummet. De är i klassisk träfärg, men Sjuan finns även i många andra färger. Vill man ha ett eget exemplar får man räkna med att den populära stolen kostar några tusenlappar, men det går förstås att göra riktiga fynd också. Att sätta ett värde på något kan ju trots allt vara svårt, och för vissa är det bara stol trots att den är formgiven av en känd designer. En del vet inte att det är en värdefull stol, och då blir förstås priset därefter när den ska säljas.

Sjuan är en odödlig klassiker som gör sig väldigt bra även i moderna inredningar, men i 50-talsrummet får man se den i sitt rätta element där den är omgiven av andra möbler och prylar som är typiska för 50-talet. Varmt välkommen in och titta på 50-talsrummet och de andra utställningarna som finns på museet!