Auktioner

Anna / 28 december, 2014

Att gå på auktioner är ett stort intresse för mig, så jag tänkte passa på att dela med mig av lite tips kring hur jag tänker när jag fyndar på auktion. För det första är det viktigt att man går på rätt auktioner. Många auktioner erbjuder ett blandat sortiment medan andra är mer inriktade på enstaka områden. En auktion med dyr konst är till exempel inget för mig som är intresserad av möbler. Det går att ta reda på i förväg vilken typ av auktion det är, som till exempel vilken prisklass det är och om det handlar om någon speciell tidsepok eller så.

Det är också viktigt att titta på vad som kommer att säljas. Genom att noga studera föremålen innan de ropas ut så vet man vad det är man vill buda på. Man bör också bestämma sig för en budget eftersom det är lätt att ryckas med i budgivningar. Önskan att vinna kan ibland övergå budgeten, och då är det viktigt att man har disciplin och är ärlig mot sig själv. Blir det för dyrt får man helt enkelt lägga sig, eller bestämma sig för att satsa mer pengar på det aktuella föremålet och istället strunta i något av det andra man är intresserad av.

Man kan lätt bli besviken om någon annan bjuder över på det man vill ropa in, men då får man helt enkelt tänka att det kommer fler chanser. Auktion är en chansning. Man kommer förmodligen inte att gå hem med allt man önskade. Ibland har man tur och gör rena fynd och ibland blir det betydligt dyrare än man hade räknat med. Men för mig är det en del av charmen och upplevelsen!